Rüya Tabirleri Çıkar mı?

/ 14 Aralık 2020 / 620 / yorumsuz
Rüya Tabirleri Çıkar mı?

İnsanoğlu hayallerle yaşar rüyalardan medet umar, hatırlayamayan insan vardır. Rüya görmeyen insan yoktur. Hatta bir gecede 5-6 rüya görüldüğü ancak çok azının anımsanabildiğini söyler uzmanlar. Rüyayı gören anımsıyorsa hemen tabirini bulma çabasına girişir. Rüya tabir kitapları, gazetelerin yorum köşeleri, bilinen yorumcular ve hatta yakınlardan yorumuna inanılanlar aranır. Rüya tabirleri çıkar mı? Rüya tabirleri genellikle çıkar. Zira rüya, yaşanan ve yaşanacaklar, ruhsal durum etkenlerine bağlı olarak bilinçaltında geliştirilen öykülerin yansıtılmasıdır.

Tabir Deyince

Tabir; meal, yorum ya da anlam olarak tarif edilebilir. Rüya tabiri deyince, doğal olarak görülen rüyanın yorumlanması demektir. Görülen rüyalar çeşit çeşit adlandırılabilir. Güncel rüyalar, öncü rüyalar, gizemli rüyalar, ruhani, Rahmani rüyalar olarak adlandırılır, hatta daha başka adlarla da anılabilir. Rüyaların en net hatırlananları, uykunun alınıp uyanıklığa en yakın anlarda görülenler olduğu bilinir. Hatta rüya gördüğümüz yere gider miyiz? Yoksa rüya bizim bulunduğumuz yere mi gelir? Tartışmaları bile yapılır.

Rüya tabiri bekleyeni üzecek, kıracak, evhamlandıracak yorumlar yapmaktan kaçınılmalıdır. Günümüzde rüyaların, beyin dalgalarını izleyerek bilimsel açıklamaları yapılabiliyor. Bunu yapabilenlere herkesin ulaşamayacağı açıktır. Dolayısıyla halk arasında rüya tabircisi denenler, dergilerin, kitapların rüya tabir bölümlerini takip ederek, astroloji uzmanlarının tabirlerini takip ederek de rüya tabiri yapılabilir.

Rüya Neden Görülür?

Rüyalar bilinçaltı faaliyetleridir. Günlük yaşam içindeki hüzünler, sevinçler, korkular uykuda açığa çıkmasıyla rüya görülür. Bilinç(şuur) günlük yaşantımızı, faaliyetlerimizi düzenlerken, bilinçaltı da üzüntü, sevinç, düşünce, öfke, anılar yani toplam duyguların saklandığı depomuzdur. Uyanıkken bilinç; bilinçaltı kapılarını kapatır. Fakat uyuma esnasında bilinç, bilinçaltı kapılarını açar. Bu kapılar ardında saklanan bütün gizler ortalığa saçılır. İç dünyamızın kapısı(aynası) açılır inci mercan dışarıya saçılır. Yani rüya görülür.

Kapalı kalmış hayaller, istekler, alınanlar, satılanlar, özlenenler, dış etkenler, korkular ne varsa hepsi sıralanır. Ruhların dansı denebilir bu duruma, rüya gibi tabiri de böyle anlar için söylenmiştir. Göz, kulak, gönül, hepsi faaliyettedir. Göz deyince uykuda gönül gözü açılır. Kulak yine uyanıkken duyamadığımız her şey rüyada durulur, duyulur. Gönül hepsini derleyip toplayıp cennet bahçelerine çevirir. Tabi bütün bunlar özlenen beklenen yaşanması arzu edilen anları kapsar.

Genel Rüyalar

Uyku dengesi; beyin ve beden yorgunluğunun eşitlenemediğinden bozulur. Eğer her şey yolunda yeterli uyku alınabiliyorsa, sağlıklı ve mutludur kişi, Bu kişilerin gördüğü rüyalar olağan rüyalardır. Yani günlük olaylar, havadan sudan gelişmeler, eşler, çocuklar, alınıp satılabilen her şey, gidip gelinebilen herkes görülebilir bu rüyalarda, hatta bu kişiler kendilerine kahinlik tanımı bile yakıştırırlar. “Vallahi şunu gördüm aynısı oldu.” gibi, arkadaşları arasında da kabul görürler genellikle. “O’nun yorumu çıkar.” derler. Hayali kurulan, gerçekleşmesi arzulanan rüyalar gerçek olsa yakıştırması bu gurubu kapsar.

Haberci Rüyalar

Görülen rüyaların pek çoğu, geleceğe dair planlar, beklentiler, planlanmadan gelişen olaylar haberci rüyalarla uyarı niteliği taşır. Gören kişi kendi tecrübelerine dayanarak yorumlayabileceği gibi yorumcudan yardım alabilir. Ancak rüya yorumlayıcı, kişiyi çok iyi tanımalı, yaşantısını, ruh halini, beklentilerini gözden geçirerek yorumlayabilir. Bilim; insanları rüyaların gelecekle değil geçmişle ilgili olduğunu söylüyor olsa bile halk arasında geleceğe dair haberci rüya görülebileceğine inanılır.

Yaşanmış örnekler verilir. Ben şu rüyayı gördüm, şöyle oldu. Bunu gördüm böyle çıktı gibi, sohbetlerin ardı arkası kesilmez fakat rüya yorumlayabilmek için, bütün anların ve simgelerin bilinmesi gerekir. Gerçek rüya yorumunu psikanalistler yapabilir. Ancak günümüzde insan ruhunun iyileştirilmesine yönelik sayısız çaba, insanlara iş alanı olarak kazanç kapısı da oldu. Tek koşul niyet, yeterince sorunlu hayatlara yenisini eklemek değil, bir nebze olsun, olumlu düşünce kalıplarıyla unutturabilmek olmalıdır.

Korkulu Rüyalar

İnsan yaşadığı olayların toplamıdır.  Ceza korkusu her insanda ödül beklentisinden daha kuvvetlidir. Sorumluluk, suçluluk duygularını günlük yaşantımızda çok düşünmeyiz, bilinçaltı unutmaz en ince ayrıntıyı dahi kayda alır. Uykuda korkulu rüyalar ile açığa çıkar. Ya da dolu mide ile uyurken hazımsızlık sırasında, ateşli hastalık sırasında da korkulu rüya(kabus) görülür. İnsan bazen de çocukluğundan kalan korkularına bağlı olarak da rüya görür. Kaybetme korkusundan doğan rüyalar, insan rüyada anne- babayı kaybetmiş, eşini, sevdiklerini aynı şekilde görebilir. Bu halk arasında en kısa tabirle “Ömrü uzadı” şeklinde yorumlanır. Korkulu rüya yorumu yaparken olabildiğince kişiyi hayal kırıklığından koruyan, ruhen zedelemeyen yorumlamaya özen göstermelidir.

Hangi Tabir?

Son yıllarda rüya tabiri, fal, büyü işleriyle meşgul olanların sayısı kadar meraklısı da arttı. Hangi tabir güvenilir? Hangi tabirciye inanılır? Sorusunun cevabını, yorumcudan yardım alan bilebilir. Hem de öyle “bir tabir yaptı çıktı.” Şeklinde gözü kapalı inanmakla olacak iş değil, deneyimlerin düşüncesi, kendi inanışı, çevrenin kazandığı güven duygusu araştırılarak, aranan cevaplar bulunabilir.

Hangi tabir sorusunu bilime yöneltirsek, psikanalistlerin kapısını çalmamız gerekir. Fakat bu işlere yoğun mesai harcayan; astrologlar, medyumlar, rüya yorumcuları da var. Seçim kişinin kendisine ve de kime karşı güveni yatkınsa o kişiden yardım alabilir. Yorumculara da büyük sorumluluk düşüyor. Toplumsal psikolojimizin hızla bozulduğu pandemi döneminde bu amaçla kendisinden yardım talebinde bulananlara, olumsuz yorumlar yaparak iyice karamsarlığa itip, evhamlandırmamaya özen göstermelidir. Hep beraber içinden geçtiğimiz bu zor dönemde, insanlar birbirlerinin güçlüklerine, el atıp omuz vermelidir.

Çıktığına İnanılan Rüyalar Ve Yorumları

Halk arasında, kanun gibi kabul edilen rüya yorumları vardır. Şaşmaz bu yorumlar.  Mesela; Temiz su; iyiliğe güzelliğe çıkar. Bulanık su; kaos habercisidir. Çiçekler renklerine göre ve hissettirdikleri o anki duyguya göre yorumlanır. Meyveler mevsimine göre, yumurta görürsen kavga, sıkıntı, et görürsen dedikoduya işarettir. Balık; kısmet, bereket, kedi, uğur ya da rengine göre yorum alır. Kapı görmek açık ya da kapalı oluşuna göre gizemdir. Kişiye önüne gelecek fırsatı müjdeler ya da tersini haber eder.

Çıplak kadın ya da erkek bedeni ölüye yorumlanır. Diş çekilmesi yakın kaybı ya da ağır hastalık olarak yorumu sabitlenmiştir. Hatta üst ve alt dişler kadın erkek ayrımını dahi bildirir. Örgü, oya, ip gibi şeyler yolculuğa yorumlanır. Ölen birini görmek, misafir gelecek anlamında sabitlenmiştir.  Bunlar sayılamayacak kadar çok olsa da bir bilene danışma ihtiyacı her daim olmuştur insanoğlunun.

Olum (İyilik Aşısı) ve Oyun (Şaka)

Her ne kadar rüyalardan, fallardan medet umsa da insan, insandan alır asıl ilacını, zaten bu çaba da bunun içindir. Tabirci reçeteyi yazacak, hasta kullanacak!

İyilik aşısı denebilecek olumlama ihtiyacıdır asıl kişiyi arayışa iten neden. Korona günleri alışık olduğumuz bütün güzellikleri tepe taklak etti. Önümüze de “yeni normal” denen hayatımızın orta yerine, kapkara bir top atıp bıraktı. Ne, ne işe yaradığını biliyoruz, ne de o topla nasıl oynayacağımızı. Hem psikolojini sağlam tut, olmuyor işte, olamıyor. Halbuki; oyun ister, oyun arkadaşından şakalar ister insan ruhu, gülmek ister, görmek ister sevdiklerini. Hepsinden uzaklaşınca da bizler bambaşka seçenekler arar olduk, güzellikler yok oldu.

Kabuslar arttı. Yorumcuya sığınıyor ve “Yarın her şey çok güzel olacak!” desin diye bekliyoruz. İyi ki bu dönem gelmezden evvel internet gelmiş, teknoloji hazır olmadığımız hayatımıza girmiş.  Pek çok kişi telefon kullanmayı bilemezken, görüntülü görüşmeler, konuşmalar yapabilir hale geldi. Yeni normal durumda eski normale dönüş olanağımız da yok gibi gidişata bakılırsa. Bu nedenle de yorumcu diyelim, dost diyelim, arkadaş diyelim sanal dahi olsa birbirimize desteği esirgemeyelim.

Dış Etkenlere Bağlı Yorum

Her koşulda görülebilen rüyalar, dış etkenlere bağlı da görülebiliyor. Hem de kişinin uyuduğu andan uyanıncaya kadar gördüğünü sandığı rüyaların süresi; bilimsel yoruma göre dakika bile değil, an ile sınırlı. Yani bir zil sesine bağlı, sokaktaki gürültüye bağlı, apartmanlarda katlar arası gürültü vs. bağlı olabilir. Uyuyan kişiye esans koklatın, kendisini güzel bir çiçek bahçesinde görerek uyanabilir.

Rüyalar bize kıymetli bir gerçeği de haber verir aslında, bu da eşsiz varlığımız,  muhteşem makine beynimizin biz uyurken bile çalışıyor olduğunu gösterir. Rüya süresine bir örnek de birini bekliyorsunuz. Saatler geçmiş ama ortada yok, üzülüyorsunuz, acaba hiç gelmeyecek mi? diye düşünüyorsunuz. Kapı çalıyor. Evet işte o an yani bir saniye belki de  beyin, öyküyü tasarlıyor, senaryoyu yazıyor. Size de oynatıyor. Sadece o an içinde, hemen durumu yorumlama devreye giriyor ve bak bekledin geldi. Rüya görülmüş yorumu da çıkmış oluyor.

Rüyalarınızı Yazın

Öyle rüyalar görülür ki bazen, keşke hiç uyanmasaydım denir. Öylesi de görülür ki; Allah’ım iyi ki rüyaymış denir.  Hangi türden olursa olsun rüyalarınızı yazın diyordu  bir rüya yorumcusu. Bu güzel bir uygulama olabilir. Kayda aldığınız güzel rüyaların gerçeğe dönüşmesini beklemeyin. Aksi halde ise yazın olabildiğince güzel yorumladıktan sonra isterseniz yakın ve nötr hale getirin. Yani olumsuz etkiyi uzaklaştırın hayatınızdan.

Yazılan güzel rüyaların uzun süre sonra dahi çıkması aynı güzellikleri tekrar yaşatacak mutluğunuzu taçlandıracaktır. İşle, eşle, çocuklar, akrabalar, arkadaşlarla ilgili olabilir. Rüyalar içine aldığı kişilere de mutluluk verir. Haberi bile olmadan, hepimizin hayatında vardır. Çalan telefondaki ses “Bugün seni rüyamda gördüm. Şuraya gittik, şunu yaptık!” gibi hikayeler, işte mutluluktur bir telefon sesiyle gelen. Böyle durumlarda bile yoruma yöneliriz. Rüya ne demektir? Neye işarettir? Doğrudan insan dillendiremese bile, asıl amaç mutluluğu mayalamaktır. Rüya kimi almışsa hikayeye gururludur aynı zamanda, çünkü seviliyordur. Dillendirmese bile rüyayı gören bir şekilde çağırmıştır rüyada görülen kişiyi ve en özel anı rüyasında yer vermiştir. Bu kıymetli bir ödüldür insana. Rüya da olsa güzel bir andır. Mesele bu işte, mutluluk gelmez aslında görünür. Ama isteyene…

Sonuç Olarak Rüya Tabiri

Rüya insana ruh ve bedende yaşananlara, beyinin film çekmesidir. Hoş bir ritüeldir. Hayatın koşturması arasında nefes almaktır. Ara vermektir bütün sorunlara, yaşananlara, hırslara, kinlere, nefretlere yani hayata dair ne varsa. Rüya yorumları da finali yapmaktır. Yani yapımcı filme ne kadar güzel bir son hazırlar ise o kadar güzel olacaktır. Tabi bütün bu beklenti ve niyet, şu sıralar en çok ihtiyacımız olan olumlu rüyalar için, pandemi dönemi yeterince sarstı herkesi şimdi bu davetsiz misafir gideceğe de benzemiyor. Rüyalara tabirlere iyilikler yükleyerek güç kazanabiliriz. İnanın iyi niyetle yapılan hiçbir dilek havada kalmaz, rüya yorumları dahi çıkar gelir. Çağırılan yere, isteyin gelsin. Öyleyse olumsuz rüyaları suya söyleyin, arıtıcı gücüne sığınarak. Aklasın, paklasın iyiliğe güzelliğe çevirsin diye. Herkese rüyalar gerçek olsa, bütün yorumlar çıksa dileğiyle diyelim öyleyse.

Benzer Konular
Rüyada Ayı Görmek
Rüyada Araba Sürmek
Rüyada Fare Görmek
Rüyada Kar Görmek
Rüyada Aslan Görmek
Rüyada Arı Görmek
Rüyada Köpek Görmek